- ikan keli(kalo tak suke ikan keli then nak gune ikan lain p0n tak pe)
- bawang putih & bawang besar(blend)
- lada besar(4 biji) & lada kecil(15 biji) (blend) ikut kesesuaian la.
- belacan
- asam jawa
- garam
- gula
- serai
- daun limau purut
cara2 nak masak plak camni...
1.goreng ikan keli or ikan pape jela yg k0rang suke..jangan bagi garing sangat..nanti keras tak sedap nk makan plak..then,ketepikan dulu ikan yg dah digoreng tadi..
2.pastu k0rang amik kuali lain then letak minyak sikit..skang nie nak masak kuah berlada plak..
3.bile minyak dah panas..k0rang masukkn bawang yg dah blend td..goreng sampai garing dan naik bau nye..kal0 tak garing nanti kuah jadi tak best taw..
4.then k0rang masukkan lada yg dah blend td..goreng sampai garing jugak..biar pecah minyak..ni ibu sy yg cakap la..
5.bile dah garing baru k0rang b0leh masukkan belacan (stngah sudu kecik je) then asam jawa..kal0 k0rang pkai yg asam jawa extra tu letak sikit je dah cukup (stngah sudu kecik jgak)..sbb dah cukup masam..
6.last skali k0rang masukkan je garam n gula secukup rase..then serai n daun limau purut nak kasi bau wangi sket..hehe..kal0 perlu k0rang tmbah la air sket..kasi kuah banyak..hihi..then bile dh masak k0rang just tumpahkan je atas ikan yg dh goreng td.hihi.
ok.dah ciap p0n.k0rang try la masak kt umah nanti ye..
selamat mencuba=)